Comuna Petriș

Informații generale

Comuna Petriș, județul Arad a fost înființată în anul 1968 prin Legea nr. 2/1968.

Comuna Petriș este o comună limitrofă județului Arad, situată la granița cu județul Hunedoara, fiind compusă din localitățile Petriș (reședință de comună), Seliște, Ilteu, Corbești, Roșia Nouă și Obârșia. 

Situată la poalele Munților Zarandului, pe malul drept al râului Mureș, comuna Petriș se învecinează la nord cu teritoriul administrativ al comunelor Brazii și Gurahonț, la est se învecinează cu comuna Zam, județul Hunedoara, la sud cu Râul Mureș și comuna Zam, județul Hunedoara iar la vest cu comuna Săvârșin, județul Arad.

Comuna Petriș este situată la 106 km de Municipiul Arad și la 56 km față de Municipiul Deva, cu care localitatea este legată nu numai prin șoseaua DN7 (E68), ci și prin magistrala feroviară 200 Arad-Deva-Sibiu-București, localitatea Petriș și localitatea Ilteu având și câte o haltă CFR.

Între limitele administrative, suprafața comunei Petriș este de 13.059 ha, având relieful caracteristic Văii Mureșului, cunoscând alternanța zonelor de câmpie din Lunca Mureșului cu cele deluroase de la poalele Munților Zarandului.

Conform rezultatelor Recensământului populației și locuințelor 2021, populația comunei, este de 1283 locuitori, majoritatea locuitorilor având cetățenie română și etnie română.